Nederland telt 22 miljoen fietsen waarvan een aardig deel vaak gruwelijk in de weg staat. Met zoveel fietsen op straat dreigt er een eind te komen aan het gratis fiets parkeren. Binnensteden slibben dicht, nooduitgangen worden door fietsen geblokkeerd en winkelcentra lijken wel fietsenstallingen.
Daarnaast zorgen al die fietsen op straat ook nog eens voor onveilige situaties. Hulpdiensten zoals politie en brandweer geven al langer aan dat het groeiende aantal fietsen een groot probleem is. Smalle straten en uitgaansgebieden zijn vaak moeilijk te bereiken door het aantal fietsten dat er geparkeerd staat. Vele gemeenten zijn al met man en macht bezig de straten zo veel mogelijk fiets-vrij te houden. Zo knipt Amsterdam dagelijks 200 foutgeparkeerde fietsen weg. Toch lijkt men het normaal te blijven vinden overal de fiets lukraak gratis te parkeren.
In de jaren 70 stonden pleinen in steden helemaal vol met auto’s, dit lijkt nu met fietsen te gebeuren. Men lijkt het maar normaal te vinden dat je je fiets overal kunt neerzetten. Maar dit gaat niet langer. Voetgangers en auto’s moeten wijken voor roekeloos geparkeerde fietsen, die vaak nooit meer opgehaald worden door de eigenaar. En dan hebben we het nog niet gehad over de grote stations. Daar is de fietschaos het grootst. Er staan vaak honderden fietsen dicht tegen elkaar, waarvan de meerderheid nooit meer opgehaald wordt.
Gemeenten willen strenger optreden tegen het lukraak wegzetten van fietsen. Er zullen meer fietsen weggehaald worden op plaatsen waar deze niet horen te staan. Ook zullen er meer betaalde fietsenstallingen komen. Waar u uw fiets veilig kunt stallen voor een klein bedrag. Gratis fietsenstallingen zullen hierdoor langzaam verdwijnen.