Een kwart van de jongeren vindt fietsen in ons land onveilig, maar 92 procent vindt dat dat niet hun eigen schuld is.
Jonge fietsers vinden van zichzelf dat ze zich voorbeeldig gedragen in het verkeer. 92 procent zegt zelf de regels te respecteren, slechts 49 procent vindt dat anderen dat ook doen.
59 procent luistert af en toe muziek tijdens het fietsen, 45 procent is al eens met zijn gsm bezig geweest. Ook geeft meer dan 40 procent toe te spookrijden, telefoneren of zonder handen rijden. 30 procent geeft aan af en toe dronken te fietsen. Daarbij zijn de jongeren amper bereid om zelf iets te doen aan de onveiligheid. Slechts 1 op 10 draagt een fietshelm, de helft heeft geen fluorescerende kleding.
Uit een enquête blijkt dat 1 op 4 jongeren vindt dat het onveilig is om in ons land te fietsen. Toch draagt amper 9 procent van de jongeren regelmatig een fietshelm. Slecht 23 procent van de fietsers heeft een fietshelm waarvan 60 procent hem zelden of nooit opzet. En net dat werkt de onpopulariteit van de fietshelm in de hand, want 44 procent van de ondervraagden zegt nooit een fietshelm te dragen omdat niemand hem draagt. Ook functionele redenen zoals het niet gemakkelijk zitten van een helm (42 procent) en de last om het ding op te bergen (42 procent) worden aangehaald als redenen.
Jongeren doen het qua zichtbaarheid op de fiets ook niet altijd goed doen. Bijna de helft (45 procent) van de jongeren bezit geen enkele fluoriserende kleding. 30 procent gebruikt dan weer niet altijd zijn verlichting. En qua veiligheid kan deze ook tellen: 29 procent van de deelnemers geeft toe al eens dronken op zijn of haar fiets te zitten.
Vul een productnaam, merk of eigenschap in.