Alle fietsen gratis bezorgd
Winkels in Nederland en Belgie
Klanten geven ons een 8
0
Elektrische Fietsen Sportieve fietsen Stadsfietsen Accessoires Winkels Service
Terug > Alle elektrische fietsen Fongers E-bikes Elektrische damesfietsen Elektrische herenfietsen Elektrische moederfietsen Elektrische mountainbikes Elektrische transportfietsen Elektrische vouwfietsen Elektrische fatbikes Elektrische bakfietsen Ananda
Terug > Alle sportieve fietsen Mountainbikes Kindermountainbikes
Terug > Alle stadsfietsen Damesfietsen Herenfietsen Transportfietsen Kinderfietsen Fongers Romet Stokvis
Terug Fietstassen Fietsmanden/kratten Fietsstoeltjes / Kinderzitjes Smartphonehouders Kilometertellers Spatborden Bakfietskussens (Bak)fietshoezen Fietssloten Fietshelmen Fietsverlichting Fietsstandaarden Fietspedalen Fietszadels Voordragers Bar-ends Acculaders Displays Accu's Motoren Fongers boek
Terug Nederland Matrabike Waalwijk Hoofdkantoor en Experience center België Matrabike Reet Matrabike Sint Martens Latem
Terug Framemaat berekenen Veelgestelde vragen Reparatiestatus Bestelprocedure Betaalmogelijkheden Bezorging Afmontage Retourprocedure Over ons Contact Cadeaubonnen Blog Fietsenwiki ANWB Fietsverzekering Fietsplan Garantie Gebruiksaanwijzing E-bike Klacht aanmelden
Strandroutes

Strandroutes   

In de zomer is het heerlijk om het strand op te zoeken. Maar naast luieren op het strand, is fietsen door de duinen en door kustplaatsjes net zo fijn! Vandaar hier een aantal leuke routes:

Hollandse kust- & duinroute (34,8 km)

Deze mooie route begint in Lisse en neemt u mee door Noordwijk en Katwijk. Van Wassenaar tot de grens met Noord-Holland strekt zich een smalle maar afwisselende duinstrook uit: Hollands Duin. Een duinenrij die door de natuur en de mens samen is gemaakt. Wind en water vormden strand en duinen, de mensen legden aardappelakkertjes aan, wonnen water uit de duingrond en plantten bossen, waarop de natuur weer reageerde met planten die je nergens anders in de Nederlandse duinen vindt.

Vanaf de hoge duintoppen biedt Hollands Duin mooie vergezichten: op de bollenvelden achter de duinen, op de dorpen en natuurlijk op strand en Noordzee.

Noordwijk is een moderne kustplaats met een rijke historie, een fantastisch 13 km lang zandstrand, levendige boulevards, een sfeervolle oude dorpskern, robuuste duinen, weidse bossen en kleurrijke bloembollenvelden.

Katwijk bestaat uit de gedeeltes Katwijk aan Zee en Katwijk aan den Rijn. Het strand van Katwijk en de aangrenzende Boulevard zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Langs de bijna 2 kilometer lange Boulevard heeft u een prachtig uitzicht over het strand en de Noordzee. Ook zijn er verschillende paden die u door stukjes duin voeren. Langs de Katwijkse Boulevard vindt u onder andere de Andreaskerk, ook wel Witte Kerk genoemd. Vuurtoren De Vuurbaak is ook te vinden op de Boulevard. Dit is een van de oudste vuurtorens van Nederland.

Vanaf Katwijk gaat de route weer landinwaarts, om Voorhout heen naar Lisse.

Historici zijn het nog steeds niet eens over de ouderdom van Voorhout, maar in elk geval meer dan 1000 jaar. In de dorpskern staat het voormalige geboortehuis van professor Herman Boerhaave, beroemd geworden als botanicus, scheikundige en chirurg. Een van Nederlands belangrijkste kastelen, Teylingen, staat op het grondgebied van Voorhout. Het dateert van rond 1200 en haar belangrijkste bewoonster was Jacoba van Beieren (1401-1463).

En dan komt u weer terug in Lisse! Lisse is buiten het bollenseizoen om ook nog eens het culinaire hart van de Bollenstreek. Geniet na van de fietsroute bij een van de vele horecagelegenheden. Of bezoek het gezellige winkelcentrum of laat u verleiden tot een bezoek aan museum de Zwarte Tulp!
 

Koninklijk rondje door de duinen (40,5 km)

Wassenaar is een chique plaatsje, dat merkt u hier meteen. Vooral tussen Wassenaar en Den Haag vindt u prachtige landhuizen verscholen in het groen. Zoals Vreeburg, de locatie van een heel oud kasteel, waar in de 19e eeuw een toren is gebouwd die nu nog steeds te zien is – de rest van het huis is er gewoon tegenaan gebouwd. Of Landgoed De Paauw, een schitterend classicistisch pand waar nu het gemeentehuis van Wassenaar is gehuisvest. Landgoederen Backershagen en de Wiltzanck, er vlak naast, is een leuk plekje om even af te stappen. Het door Zocher ontworpen park Backershagen is openbaar toegankelijk. Landgoed Wiltzanck wordt gekenmerkt door het mooie theekoepeltje, dat u goed vanaf de weg ziet liggen.

De strandroute heeft ook een koninklijk tintje. Aan deze route zie je ook een paleis liggen – een heel bijzondere zelfs. Paleis Huis ten Bosch in Den Haag was jarenlang het domein van Prinses Beatrix, maar zij heeft inmiddels haar intrek genomen in Kasteel Drakensteyn in Lage Vuursche. Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima en hun drie dochters zullen verhuizen naar Paleis Huis ten Bosch, van oudsher het onderkomen van de regerende koning(in).

Een stukje verderop komt u langs Paleis Noordeinde in Den Haag, het werkpaleis van de koning. Het Rijk stelt het paleis bij wet aan het staatshoofd ter beschikking. Tot het paleis behoren ook de Koninklijke Stallen en de paleistuin met het Koninklijk Huisarchief. Paleis Noordeinde is altijd het middelpunt geweest van belangrijke gebeurtenissen in het leven van de koninklijke familie. Zo trouwden Prinses Juliana en Prins Bernhard en Prins Constantijn en Prinses Laurentien vanuit dit paleis. Het oudste gedeelte van het paleis dateert van voor 1533. In dat jaar laat de rentmeester van de Staten van Holland, Willem Goudt, de middeleeuwse hofstede verbouwen tot groot woonhuis. De kelders van deze hofstede maken nog steeds onderdeel uit van het souterrain van het paleis.

Dan laat u de drukte van de stad ineens heel ver achter u als u het duingebied Meijendel in rijdt. U kunt hier nog heel mooi zien dat het duin bestaat uit een buitenduin, middenduin en binnenduin. De verschillen tussen deze gebieden zorgen ervoor dat u u in Meijendel goed kunt oriënteren, want hoe meer u richting het binnenduin gaat, hoe hoger de begroeiing is. En u hoort het ook aan de vogels: in het buitenduin maken ze korte, harde geluiden en in het binnenduin zingen de vogels meer melodieus.

Het buitenduin vindt u aan de zeezijde van Meijendel: de zeereep met daarachter paraboolduinen en vochtige duinvalleien. Hier en daar ziet u duindoorns en meidoornstruwelen en als u goed kijkt ziet u er vogelsoorten als de graspieper, roodborsttapuit, tapuit en veldleeuwerik. In het middenduin, waar de infiltratieplassen liggen, staan veel meidoorns. Dankzij het moeras en rietland te vinden komen er veel eenden voor. Hier vindt u weer andere vogelsoorten: de nachtegaal met zijn mooie zang, maar ook de rietgors, fitis, grasmus en zwartkop. Het binnenduin bestaat uit grote valleien en paraboolduinen. Je ziet er veel bos. Een geliefd leefgebied voor de merel, tjiftjaf, vink, havik, boompieper en boomleeuwerik. Deze duinen zijn een waar paradijs voor vogelliefhebbers!

Klik hier voor de route

Vlissingen, Zoutelande en Westkapelle (58 km)

Vlissingen is prachtige stad met een maritiem karakter en één van de beschermde stads- en dorpsgezichten in de provincie Zeeland heeft. Heerlijke stranden (het Nollestrand en het Badstrand), gezellige boulevards en een schitterende jachthaven waar menigeen zijn ogen uit kijkt. De zuidelijke pier wordt gesierd door een windorgel met bamboe pijpen, waarvan de tonen worden meegevoerd door de lucht als de wind krachtig waait en zo het instrument bespeelt. In het centrum vind je ongeveer driehonderd monumenten, die Vlissingen tot de 30e monumentenstad van Nederland maken.

Westkapelle heeft een hele andere, veel kleinschaligere sfeer en een geschiedenis die nauw verwant is met de Tweede Wereldoorlog. Het dorpje werd zwaar getroffen door een bombardement en werd vrijwel volledig van de kaart geveegd. Anno 2013 ligt er in Westkapelle nog altijd een kreek, die ontstond als gevolg van het bombardement. Een duidelijk herinnering aan de oorlog en de bevrijding is de Sherman-tank die nog altijd op de dijk uitkijkt over het water. Dichtbij vuurtoren ‘Hoge Licht’ waar Westkapelle bekend om staat, liggen ook de graven van de oorlogsslachtoffers.

Op de route liggen verschillende bezienswaardigheden, beginnende met de Oranjemolen in Vlissingen. Deze stellingmolen was vroeger als koren- en pelmolen ingericht, maar maalt anno 2013 alleen nog maar graan op vrijwillige basis. Door zijn ligging ziet u de molen al van ver af. Het exacte bouwjaar van het historische erfgoed is niet bekend, maar omdat de molen in 1699 al vermeld werd op schrift, moet hij nog ouder zijn dan dat. De Oranjemolen is de molen die in Nederland het dichtste bij de kustlijn staat en het is de enige van 23 stadsmolen in Vlissingen die de tand des tijds heeft doorstaan.

Dan fietst u verder naar de molen in Zoutelande. Het kan niet anders of je ruikt onderweg de zilte zeelucht. De molen uit 1722 doemt aan de horizon op wanneer je het dorp nadert. De molen van Zoutelande werd gebouwd nadat zijn voorganger was omgewaaid. De grondzeiler maalt nog steeds graan, maar doet dat tegenwoordig wel met een molenaar die op vrijwillige basis werkt.

Vervolg uw tocht langs de zee en zet koers naar de Lage vuurtoren van Westkapelle. De rode vuurtoren werd in 1875 gebouwd en heeft een hoogte van 11,5 meter. Omdat Westkapelle twee vuurtorens heeft en de andere een hoger lichtsignaal seint, wordt dit de “Westkapelle Laag” genoemd. De vier verdiepingen tellende vuurtoren doet eenvoudig aan, maar is een mooi object.

Een kleine vijf kilometer verderop in Meliskerke staat de Meliskerkse molen. Deze ronde, stenen grondzeiler stamt uit 1801. De korenmolen werd destijds gebouwd ter vervanging van een standerdmolen, die tijdens een hevige storm omwaaide. Tot 1954 maalde de molen graan, maar daarna raakte hij in verval, tot hij in 1987 gerestaureerd werd. Wie nieuwsgierig is naar hoe de molen werkt, kan hem op zaterdagen bezoeken.

Natuurliefhebbers kijken hun ogen op uit landgoed Ter Hooge. Het ongeveer 25 hectare tellende landgoed bestaat voor een groot deel uit een park- en bosgebied. Het park is voornamelijk aangelegd in de Engelse landschapsstijl: uitgestrekte gazons, sprookjesachtige waterpartijen werden hier na de Tweede Oorlog ontworpen. Het park strekt ligt uitgestrekt om een schitterend kasteel heen. Twee rankachtige, achtkantige traptorens rijzen hoog boven het landgoed uit. Een eerste kasteel werd hier in de middeleeuwen al gebouwd, maar het huidige complex verrees in 1755 op de fundamenten van het oude slot.

Ongeveer tien kilometer verder, bij de monding van het voormalige kanaal van Welzinge dat toegang gaf tot de haven van Middelburg, staat Fort Rammekens. Het fort werd vroeger ook wel Zeeburg genoemd en het was in 1496 nog geen fort, maar een baai waar schepen aanmeerden. Het is het oudste, nog bestaande zeefort van West-Europa. Fort Rammekens werd in 1547 gebouwd ter bescherming en controle van de drukke scheepvaartroutes naar Antwerpen en Middelburg. De vesting is over de toenmalige zeedijk heen gebouwd in de vorm van ruit. Er werd een bastion, met dikke muren waarin kanonnen geplaatst konden worden, opgetrokken dat op de Westerschelde gericht was. Aan het uiteinde van de muren waren halfbastions met kanonnen gebouwd, die in de tijd na Napoleon een aarden dekking kregen. Bij de bouw van het fort werd veel natuursteen gebruikt, omdat dit beter tegen het zoute water bestand was en ter verdediging kreeg het fort aan de kant van het binnenland een slotgracht. Fort Rammekens is na 1560 in handen geweest van de Spanjaarden, de Fransen en de Engelsen, maar in 1814 werd het weer definitief Nederlands bezit. De verdedigende functie werd in 1869 opgeheven, maar bleef in gebruik als kruitmagazijn.

Klik hier voor de route

Klantervaringen

Klantenservice 0416-342012 Ma t/m Vr 9:00-17:00, Za 10:00-16:00 klantenservice@matrabike.nl
Zoeken

Vul een productnaam, merk of eigenschap in.

Winkelwagen

U heeft nog geen producten in uw winkelwagen.
Kunnen wij u helpen?

0416-342012